Synopsis
Jack Gladney (Adam Driver) är professor i Hitlerstudier vid College-on-the-Hill, make till Babette (Greta Gerwig) och far till fyra barn, slits plötsligt sönder av "the Airborne Toxic Event", en katastrofal tågolycka som kastar kemiskt avfall över hans stad samtidigt som han brottas med vardagslivets konflikter. Vitt brus är en dramatisering av en modern amerikansk familjs försök att hantera vardagslivets konflikter, samtidigt som de brottas med de stora frågorna, som kärlek, död och strävan efter lycka i en osäker värld.
"Noah Baumbach vill väldigt mycket med denna filmen"
Med "White Noise" så gör Noah Baumbach något han vanligtvis inte brukar göra. En stor påkostad film. Men med alla kärnor som är typiska för hans filmer. Men låt er inte luras av trailers, detta är inte så mycket "jordens undergång" som trailern får det att kännas som. Utan mer ett äktenskap som har brister i sig i klassiska förorts kvarter i 80-talets USA.
Jag skulle inte bli förvånad om Noah Baumbach gör en tredje film där äktenskap är i centrum igen och sedan kallar "Marriage Story", denna och den tredje för en icke officiell trilogi.
Med det sagt är detta inte i närheten av "Marriage Story". Snarare så är filmen lite överallt i vad den försöker vilja vara. Först börjar den lite små segt och man undrar vart den är på väg. Sen ungefär 30 minuter in inträffar molnet och det blir denna "katastroffilm". Det är här Baumbach verkligen går all-in med budgeten för här är några storslagna snygga scener som bör ses på stor duk.
Men jag trodde detta var fokuset och resten av filmen, men så är inte fallet. Mild spoiler här antar jag nu, men när det är drygt en timme kvar handlar det om efterföljderna från detta giftmoln och en sidohandling från början av filmen, blir nu huvudhandlingen. Så det är väldigt rörigt och jag har svårt att hitta ett ordentligt fokus under filmens gång.
Nu är det baserat på en bok också. En bok jag inte har läst så jag vet inte hur boken är, huruvida mycket filmen följer den och om det bara är så att boken inte är adaptions bar till film egentligen. Där finns folk där ute som kan de svaren bättre än vad jag kan.
Skådespelarna gör dock bra ifrån sig. Jag köper detta är en familj i 80-talets villaidyll i USA. Adam Driver har lagt sig på ölmage vilket jag uppskattar. Filmen har också väldigt torr humor som ibland verkligen gick hem hos mig. Även scenografin och estetiken med filmen gillar jag väldigt mycket, den har en speciell look som känns inspirerat av Kubrick.
Musiken (Danny Elfman) och klippningen (Matthew Hannam) var också något jag gillade skarpt i filmen.
Kanske med en omtitt gillar jag filmen mer, eller förstår mig på mera vad den egentligen går ut på. Jag kan förstå de olika budskapen som kommer fram då vissa är väldigt övertydliga (stor inspiration från coronapandemin när molnet väl dyker upp). Men det var nog för att jag gick in och förvänta mig en viss typ av film, men istället visade sig vara något annat. Där jag kan tycka att hantering är väldigt rörig då det känns som tre olika filmer med olika teman spelas framför en.
Men det faktum att jag fortfarande tänker på den och är villig att se den igen bör ju säga något om filmen som helhet.