Synopsis
Historiskt drama som kartlägger en ung Donald Trumps övertagande av makten genom en hänsynslös uppgörelse med den inflytelserika advokaten och politiska fixaren Roy Cohn i New York under 1970- och 80-talet.
"Intressant berättande om en ung Trump"
"The Apprentice" är regisserad av Ali Abbasi och handlar om en ung Donald Trump och hans resa till att bli miljardär med hjälp av advokaten Roy Cohn. I rollen som Trump ser vi Sebastian Stan och Cohn spelas av Jeremy Strong.
Jag var inte riktigt såld på denna film baserad på trailern och ett klipp som släpptes i samband med festivalvisningar. Så jag förväntade inte mig sådär jättemycket eller en film som skulle intressera mig. Men till min stora förvåning gillade jag detta mer än vad jag trodde.
Filmen har ett ganska så bra tempo och dialoger som driver mycket av storyn framåt, dialoger som är intressanta att lyssna på. Det är ibland skrämmande hur långt folk är villiga att gå för att bli rik.
Det är din klassiska "rags to riches" historia och jag kan inte påstå att den gör något nytt med formatet. På den fronten erbjuder den inte särskilt mycket nytt. Men jag tycker att skådespelarna, kameraarbetet, klippningen och valet av olika filmformat gör att filmen ändå får sin egen identitet.
Till en början var jag inte såld på Sebastian Stan som Trump. Jag kunde inte se honom i rollen alls och han var inte övertygande. Men ju mer in i filmen, desto mer värmde jag upp till honom och hans skådespel. Det är gränsfall, det kan bli en parodi av det hela, men Sebastian Stan finner den rätta balansen i det och gör att jag ändå blir lite rädd för denne mannen i vissa scener.
Jeremy Strong som Roy Cohn var nog dock min favorit i hela filmen. Hans resa tyckte jag nästan var mer intressant att följa och skådespelet där kändes övertygande från första scenen.
Även Maria Bakalova som Ivana Trump tycker jag förtjänar att nämnas också, då jag har gillat henne sedan "Borat" filmen.
Jag gillar också att för varje nytt årtionde och tidshopp vi gör. Så ändras filmformatet till den era som vi befinner oss i. Den börjar på 70-talets korniga film, till 80-talets videoformat. Det kan kännas som en typisk gimmick och pretentiöst, men jag gillade faktiskt det och tycker det kom väl till hands i filmens berättande, då filmen har lite samma upplägg som "Steve Jobs" filmen där viktiga saker händer, vid speciella tillfällen under filmens gång.
Klippningen är snabb och rapp, något många kommer nog ha svårt för. Jag själv är inget större fan av detta. Men det känns återigen rätt för filmens berättande att ha det så här.
Frågan är dock hur mycket värde den har att se om, vilket jag inte tror den har. I regel skulle jag säga att en stark trea i betyg är det perfekta.