Synopsis
Två personer hittas mördade i ett tält, på vägen till Stjärnbergskollektivet, midsommarafton 1973. Ett mord som visar sig inte vara alltför enkelt att lösa och därför tar nya vändningar 1991.
"Ett krimdrama som hoppar med 20 års mellanrum i hopp om att komma fram till vad som egentligen hände den där midsommarkvällen."
Annie (Asta August) är folkhögskolelärare i Stockholm, men blev kär i sin elev Dan (Christian Fandango Sundgren) och förlorade därmed både jobb och lägenhet. Dan har lovat Annie och hennes dotter Mia (Alva Adermark) att de kan komma och bo med honom i det ökända Stjärnbergskollektivet, även kallat ”sekten”, i Svartvattnet. Hon och dottern tar bussen dit på midsommarafton 1973 och spenderar sedan resten av dagen med att sitta och vänta på att Dan skall hämta dem vid ändhållplatsen. Men Dan dyker aldrig upp så till slut tvingas Annie att fixa skjuts i den främmande byn och åker så långt vägen sträcker sig, för att sedan vandra tillsammans med sin unga dotter genom skogen den sista biten till kollektivet.
För att hitta till kollektivet, som saknar väg, skall de gå längs Lobberån och det är där som Annie hittar två brutalt mördade personer i ett tält. I samma veva ser hon en ung kille springandes i skogen.
Väl framme i kollektivet blir Annie tillsagd, av gruppledaren Petrus (Magnus Krepper) att glömma det som hänt. De som flyttar in på Stjärnbergskollektivet gör nämligen det för att börja ett nytt liv och måste därför lämna allt gammalt bakom sig.
Men kollektivet är inte riktigt lika glamoröst som Dan fått det att framstå och upplägget är inte riktigt så som Annie hoppats på. Dottern Mia längtar hem och Annie kämpar med att försöka trivas, samtidigt som hon inte kan glömma det som hänt och det hon sett vid tältet längs Lobberån.
Serien är i sex delar och hoppar kontinuerligt mellan 1973 och 1991 där Mia är vuxen och spelas av Alba August och Annie spelas av Pernilla August – en riktig August-serie med andra ord. 1991 försöker karaktärerna att komma fram till vad som egentligen hände den där midsommaraftonen för 20 år sedan. Detta i samband med att både minnen och skumma händelser sker.
Det kontinuerliga hoppet mellan seriens dåtid och nutid görs på ett bra men inte störande övertydligt sätt, vilket gör att storyn flyter på utan att man blir förvirrad. Då nutid även är dagens dåtid, i verkligheten, så känns hela serien nostalgisk på två olika sätt och nivåer samtidigt, vilket är mysigt. Man har lyckats skildra både 70- och 90-talet på ett trovärdigt sätt i miljöer, kostym och vardag. Det lösaktiga 70-talet är trots det brutala mordet, väldigt komiskt och ledaren Petrus gör det även emellertid något äcklande – vilket ibland kanske styr serien lite väl långt ifrån krim-schangern. Men det är ändå någon viss charm med denna nostalgiska serie, baserad på Kerstin Ekmans roman från 1993, där den enda som har riktig koll på saker och ting är falken. Serien är så pass udda att den blir intressant och är klart värd att se. Det enda som kan förstöra det hela något är tillbakablickarna, i början av varje avsnitt. Jag är ju ett stort fan av tillbakablickar och borde väl därför vara nöjd med denna series välutförda sådana. Men istället för att endast visa olika händelser ihopklippta till en tillbakablick, så har man även lagt på en berättarröst som får serien att kännas som allt annat än en krimserie.
En udda berättelse i nostalgisk anda med många intressanta karaktärer.
Ett fantastiskt skådespeleri och väl genomarbetade kulisser.
Händelser vid vatten har premiär den 15 januari på SVT och den 13 januari på SVT Play.