Synopsis
Tom Hanks spelar huvudrollen i den amerikanska re-maken av den svenska bok och filmsuccén ”En man som heter Ove”. Här följer vi Otto Anderson, en grinig änkeman, vars enda glädje kommer från att kritisera och döma sina upprörda grannar. När en ny familj flyttar in möter han sin match i kvicktänkta och höggravida Marisol, vilket leder till en oväntad vänskap som kommer att vända upp och ner på hans värld.
"En okej nytolkning med hjärtat på rätt plats"
"A Man Called Otto" är Hollywood remaken på svenska filmen "En man som heter Ove", som i sin tur var baserad på boken med samma namn skriven av Fredrik Backman. Jag har inte sett den svenska filmen sedan den kom ut, men minns den väl och att jag gillade den en hel del. För mig en av de bästa svenska filmerna som kommit ut de senaste 10 åren. Den här tolkningen för en amerikansk publik kan vara charmig och svårt att inte falla för flörtandet Hollywood gör med Sverige. Men det är på sin höjd en "bra" film som är sevärd med familjen och som nytolkning är den okej.
Jag känner jag verkligen behöver se om den svenska filmen, men jag känner inte att tonmässigt att den var så här rörig. Tonen i filmen hoppar fram och tillbaka från att vara seriös till att bli en sitcom serie på en millisekund. Jag vet om att de hanterade olika toner i originalet också. Men där var en bra balans och framförallt var övergångarna betydligt bättre gjorda.
Mariana Treviño som spelar den nya grannen som blir vän med Otto är stjärnskottet här. Precis som Bahar Pars var i vår version. Det är något med denna karaktären som jag bara älskar och hur ödmjuk hon är, men samtidigt är bestämd och kan vara lika bossig som Otto/Ove.
Tom Hanks gör ett okej jobb. Han är denna megastjärnan i världen så självklart känns det extra hederligt som svensk att se honom spela denna karaktären. Hans tolkning däremot är inte lika övertygande som Rolf Lassgård. Där köpte jag denna bittra man som hade förlorat allt, som såg en förbättring i livet under filmens gång. Här kändes det som att Hanks skiftade lite som han kände för det. Men eftersom det är Tom Hanks så blir det inte dåligt (även ifall hans insats i "Elvis" fortfarande har mig förbryllad).
Regin, fotot, klippningen är inget märkvärdigt. Handlingen följer den svenska filmen ganska snarlikt. Där är möjligtvis små ändringar här och där, men för det mesta är det väldigt identiskt och igenkännbart.
Jag vet dock med säkerhet att filmen garanterat kommer gå hem hos svenska folket och bli en succé här, jämfört med ett svalt mottagande i USA. Jag är glad jag såg den, jag tycker inte den är dålig vid någon benämning. Men där var inte tillräckligt nytt eller förbättringar som gör att man bör se denna istället för svenska versionen.