STRANGER THINGS. Sadie Sink as Max Mayfield in STRANGER THINGS. Cr. Courtesy of Netflix © 2022
Det verkar som detta är en återkommande sak på hemsidan, så jag kommer nog fortsätta göra en lista av mina topp 10 favoritserier jag sett under det gångna året. Detta då jag också inte kommer göra min topp 10 lista av årets sämsta respektive bästa filmer i samband med Oscarsgalan senare i mars månad.
Jag har inte sett alla serier från 2022. Har till exempel inte hunnit se nya säsongen av "Jack Ryan" än som är en serie jag gillar väldigt mycket.
Jag har själv aktivt valt att undvika en del serier och vänta tills de kommit ut och se vad responsen varit. Då jag har sett alldeles för mycket skit som känns som bortkastad tid enbart för att jag ska se och recensera. Framförallt känner jag att fantasy serierna börjar bli allt för lika varandra både i karaktärer, dialoger och story.
Reglerna för att serien ska få vara med är att den ska ha släppts under 2022 vare sig det är i Sverige eller USA. Serien behöver inte nödvändigtvis vara en helt ny serie, utan kan vara en ny säsong av serien som släpptes i år. Jag har också valt att ha miniserier.
Kom även ihåg att detta är min personliga lista av de serier som jag tycker varit bäst 2022. Finns inget som är rätt eller fel, alla har vi olika smak.
Något nytt för i år är att jag kommer nämna några hedrande nomineringar som inte kom med på listan, men som är sevärda och som jag rekommenderar.
• Andor
• Clark
• House of the Dragon
• Man vs. Bee
• Peacemaker
• Reacher
• The White Lotus: Säsong 2
• Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty
• Yellowstone: Säsong 5
10. Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story
Kanske den mest kontroversiella serien som kom ut 2022. Det verkar som man haft svårt för denna serien på något sätt. Men det går inte att förneka att detta är extremt bra true-crime gjort till en serie. Vi får uppleva de hemskheter som Dahmer gjorde, ta del av offrens sorg. Även pappan får tid rum och jag tycker serien tacklar allt det den ska tackla. Skådespeleriet är enastående. Evan Peters är fenomenal och rent av läskig som Dahmer. Jag är rädd att han kommer vinna alla tv-priserna från Bob Odenkirk då jag anser Odenkirk verkligen bör kamma hem allt för sin sista gestaltning som Saul Goodman. Men jag kan inte förneka att om Evan Peters vinner, så är han också välförtjänt.
Jag hade inga som helst problem med denna serien och tycker Ryan Murphy gjorde precis allt rätt för att berätta en sådan här verklighets historia.
9. Only Murders in the Building: Säsong 2
"Only Murders in the Building: säsong 2" fortsätter succén där första säsongen lämnade oss. Jag skulle säga detta är ungefär på samma nivå som säsong 1, även om jag kanske föredrar första säsongen en gnutta mer. Men detta är fortfarande en stark säsong och en bra fortsättning.
Humorn fortsätter vara spot on, medan som med alla andra säsonger utvecklar karaktärerna mer. Vi får lite mer bakgrund till Steve Martin, Martin Short får mer speltid med sin son och Selena Gomez tar itu med sitt förflutna igen.
Det är en naturligt process som känns ändå genomtänkt och det är precis det serier ska vara, inte något man kommer på allt eftersom och förhastar nya säsonger. Det känns ändå som detta planerades och spelades in tätt inpå säsong 1.
Den fortsätter hålla en bra mystik och låter en gissa hela tiden. Men framförallt är det kemin som Steve Martin, Martin Short och Selena Gomez har med varandra som gör detta så jäkla bra och sevärt. Jag kan se dessa tre karaktärerna bara sitta i ett rum i timmar diskutera saker. Det är så roligt men också en bra jargong som inte är rädd för att prata om allvarliga saker.
Om man gillade säsong 1, är säsong 2 verkligen en obligatorisk titt.
8. Euphoria: Säsong 2
"Euphoria" har snabbt blivit en stor favoritserie för mig. Säsong 1 och de två pandemi-speciella avsnitten de gjort är fantastiska i mina ögon så jag var väldigt förväntansfull på säsong 2. Något som också verkligen levererad. Det är något med denna seriens känsla som bara faller mig helt i smaken. Jag har alltid haft en viss förtjusning i tonårsdrama filmer/serier. Karaktärerna här är så välskrivna att de man hatar avskyr man med hela sitt hjärta och de man gillar, vill man så väl. Detta också tack vare fantastiska skådespelarinsatser och bra regi från Sam Levinson.
Till en början kan säsong 2 känns inte lika starkt som det andra. Men ge det några avsnitt så levereras sjuhelsikes avsnitt och något som banar väg för en spännande säsong 3. Bara de inte drar ut serien i all evighet, de kan bli dess största nedfall. Max fyra säsonger kan jag tänka mig för att serien ska hålla den status den har nu.
7. Tulsa King
Ni som läst sidan länge, eller känner mig vet om vilket stort fan jag är av Sylvester Stallone. Så självklart var denna serien ett måste se för mig. Detta kanske är lite att jag fuskar då serien inte är färdig än. Men av allt det jag sett är detta fantastiskt och Taylor Sheridan som skapat serien lyser verkligen här. Jag är förbryllad över hur mycket serier han levererar på så kort tid och ändå håller alla serierna hög och bra standard.
"Tulsa King" lyckas leverera allvar inom maffia genren men också en del komedi. Lättast är att jämföra den med "The Sopranos" vad gäller ton. Än är inte serien på den nivån, men den är förnyad till en ny säsong och jag kan bara invänta och se hur denna serien kommer utvecklas genom årens lopp. Man vet också att om serien är bra även ifall inte Sly hade varit med så är det sevärt.
6. The Bear
Jag har i tidigare recensioner pratat om mitt stora matintresse och hur nära inpå jag var att välja en karriär som kock. Så en del filmer som utspelar sig i restaurangbranschen eller handlar om en kock brukar oftast få upp mitt intresse, speciellt om det är något omtalat. "The Bear" har blivit en stor snackis och jag behövde se den på direkten och blev inte besviken för fem öre.
Detta är exakt min typ av serie. Handlar om något jag verkligen har passion för och älskar, är 8 avsnitt och längden är inte mer än 30 minuter (förutom sista). Det är perfekt och som gjort för mig och jag älskade mer eller mindre varje sekund av det.
Man känner av hur hetsig stämningen är i köket, man känner av frustrationen karaktärerna går igenom, men framförallt är det hjärtat och tiden vi spenderar med huvudpersonen Carmen, spelad mästerligt av Jeremy Allen White. En av om inte den bästa insatsen i en serie i år.
Christopher Storer har verkligen gjort sin undersökning och varje detalj känns som genomtänkt.
Det är en serie som jag började kolla på för att få restaurang känslan, men blev så pass förälskad i dessa karaktärerna att jag blev så engagerad att jag nästan hade kunnat se serien utan att den utspela sig i denna miljö som den gjorde.
5. The Offer
Vad sägs om en serie, om skapandet till en av världens bästa filmer enligt många. "The Offer" är serien om hur filmen "The Godfather" kom till och där är säker inte ens jag visste om som är med i serien. Jag är extremt svag för filmer och serier som handlar om filmskapande och detta är nog den ultimata av de alla under hela 2022 både serie och filmformat.
Varje avsnitt höll mig intresserad och där var inget avsnitt som känns bortkastat eller "filler". Också att alla karaktärerna kändes viktiga för historien. Jag gillar bland annat karaktär utvecklingen som Barry Lapidus (Colin Hanks) har. Men skådespelaren som stjäl varje scen han är med i är Matthew Goode som Robert Evans.
Allt ifrån detaljerna i scenografin, miljöerna, karaktärernas beteende är full pott. Jag vill ha fler sådana här serier med lika intressant bakgrundshistoria på andra filmer. Det kan bli en antologiserie.
4. The Boys: Säsong 3
Vad jag älskar med denna säsongen är att den ger oss mer dramatiska scener, samtidigt som den behåller all humor och våld.
Säsongen berättar en hel story, trots att den lämnar dörren öppen för ytterligare en säsong så knyter den ändå ihop säcken på denna för denna säsongens handling. Serien vågar ta risker, serien levererar på det den lovar och än så länge har den inte fallerat någonting, där är inte ens ett enda dåligt avsnitt i min mening.
Varje gång Homelander är framför kameran blir jag genuint skraj, men man kan inte titta bort för man måste veta vad han gör härnäst. Han är den bästa skurken och läskigaste jag sett i ett superhjälte sammanhang.
Älskar man tidigare säsonger kommer man älska säsong 3. Blir inte för rädda att serien ger mer dramatik och kött på benen åt vissa karaktärer, det gör bara att vi som tittare engagerar oss och bryr oss mer om karaktärerna. Våldet, humorn och actionscenerna är där fortfarande men hade det inte varit för det välskrivna manuset med karaktärerna och de fantastiska skådespelet med en engagerad story hade vi inte brytt oss om det andra ändå. Det är nämligen det sistnämnda som gör att jag vill se mer och det andra är som en stor fet bonus.
3. Cobra Kai: Säsong 5
Vad jag älskar med "Cobra Kai" och som jag har skrivit i mina tidigare säsonger är hur insatta serieskaparna är i denna värld. De kan filmerna och karaktärerna utantill. Det har märkts tidigare säsonger och det märks även i denna.
"Cobra Kai: säsong 5" är minst lika bra som tidigare säsonger. Även ifall det inte är någon turnering i denna, så får vi en mer mognare säsong där karaktärerna utvecklas mer och har riktiga diskussioner om saker och ting. Men där är fortfarande fightscener och karate är såklart huvudfokuset och centrala delen i hela säsongen.
Jag älskar karaktärerna och jag älskar denna serie. Det får inte bli någon långkörare där man drar ut på allting. Men jag ser gärna två säsonger till för att eventuellt knyta ihop allting. Det hade varit jättekul om man tog in Hilary Swank och få kopplat "The Next Karate Kid" också in i mixen.
2. Stranger Things: Säsong 4
Vad jag älskar överlag denna säsongen är hur maffig och episk den känns. Varje avsnitt känns som en långfilm med högsta möjliga budget som man har använt. Det är verkligen en episk känsla genom hela säsongen och inte minst i sista avsnittet.
Visst det kanske är lite bittert att se gänget ifrån varandra 95% av hela seriens gång. Men jag tycker också det skapar en mer maffig känsla när man kors klipper, det känns som varje del spelar en viktig roll för att ta besegra Vecna.
Jag älskar dessa karaktärerna, miljöerna, det visuella, storyn. Allt är i perfekt harmoni med varandra och jag har aldrig varit så här investerad i en modern aktuell serie. Denna säsongen är helt klart den mest mörkaste och sorgligaste säsongen hittills och det gör den till kanske den bästa säsongen hittills (beroende på hur man ser det).
Serien avslutar på en cliffhanger som kommer leda in till säsong 5 som också kommer bli den sista säsongen så det förväntar jag mig kommer bli väldigt känslosamt. Samtidigt är jag glad detta är en serie där Duffer bröderna har ett slut i sikte och inte drar ut serien i all oändlighet.
1. Better Call Saul: Säsong 6
Vilken säsong, vilken serie, vilket universum vi har fått ta del av. Jag vet inte om Vince Gilligan planerar några mer serier eller filmer i detta universum, samtidigt vill man inte det ska bli övertjatat. Men vilken avslutning på allting. Denna serien är en av de bästa serierna någonsin.
Jag har alltid sagt, gå inte in och förvänta er "Breaking Bad". Detta är sin egna grej och tack gode gud för det. På vissa plan är den till och med bättre än vad "Breaking Bad" är hur det nu än är möjligt. Men tillsammans är de två enastående serier som hjälper varandra.
Bob Odenkirk som jag skrev allra högst upp, brilljerar i denna rollen. Vi får se den komiska sidan, den sorgliga sidan, den mörka sidan av Jimmy.
Denna säsongen ger oss också ett avslut till "Breaking Bad" om vad som hände med vissa karaktärer efter den seriens slut. Så den knyter ihop säcken för båda två.
Vi får även några om inte de bästa avsnitten under hela seriens gång här med bland annat "Plan and Execution", "Point and Shoot" och "Saul Gone".