Squid Game S1 Credit: Noh Juhan | Netflix
Förra året gjorde jag en topp 10 lista av mina favoritserier. Jag tänkte det kunde vara en återkommande sak på sidan, då jag ändå inte gör min topp 10 lista av årets bästa och sämsta fören Oscarsgalan äger rum, då jag har mer tid att hinna se allt det jag vill se från filmåret 2021. Så då passar en sådan här lista utmärkt som utfyllnad och som en topp 11 lista vid årets slut.
Jag har som sagt inte sett alla serier som kom ut 2021. "Maid" är en som slank under radarn för mig när den kom och ännu inte sett den. Likaså har jag undvikit vissa serier på grund av deras dåliga respons då serier ändå tar mer tid av en än en film. Eller vissa nya säsonger som kommit då jag inte sett de första säsongerna av serien så som "Succession" bland annat.
Reglerna för att serien ska få vara med är att den ska ha släppts under 2021 vare sig det är i Sverige eller USA. Serien behöver inte nödvändigtvis vara en helt ny serie, utan kan vara en ny säsong av serien som släpptes i 2021 så räknas den också. Jag har också valt att ha miniserier och tv-serier med flera säsonger tillsammans på listan då det ändå är i grund och botten serier. Sen finns det även serier som fortfarande visas och inte är färdiga och de kan jag såklart inte ha med på listan då serien som helhet inte släppts än.
Kom även ihåg att detta är min personliga lista av de serier som jag tycker varit bäst 2021. Finns inget som är rätt eller fel, alla har vi olika smak.
11. Mare of Easttown
Jag kunde inte göra en topp 10 lista utan att inkludera "Mare of Easttown" och därav blev det en topp 11 för alla andra på topp 10 listan ville jag ha med och likaså denna. Därav topp 11.
"Mare of Easttown" känns på pappret som ännu en crime/deckare serie som kommer ifrån HBO. Men "Mare of Easttown" är nog till och med bättre än din vanliga typiska crime/deckare, den lyckas hålla en konstant kvalité genom seriens gång, även sista avsnittet.
Kate Winslet gör en av sina bästa insatser på länge och denna rollen passar henne perfekt. Jag gillar att storyn inte enbart går ut på att lösa ett mord. Det är en serie där vi får lära känna av seriens lilla stad och dess invånare. Serien skapar en fantastisk atmosfär och miljö som den placerar tittaren hos. Evan Peters som detektiven som kommer utifrån och ska hjälpa till är ett perfekt tillägg på allting och han blir lite som tittaren. Avsnitt 5 är det bästa avsnittet i hela serien och bjuder på en rejäl chock som tog mig på bar gärning. Jag gillar också att Mare (Kate Winslet) växer som karaktär och genom det som inträffar i serien behandlar hon sin egna sorg efter det att hennes son tagit livet av sig. Allra sista scenen är en av de starkaste scenerna i hela serien.
Jag är extremt glad att jag såg denna serien och rekommenderas varmt till de som gillar deckare eller crime/mysterium. Denna är en av de bättre som kommit på sista tiden.
"Mare of Easttown" finns tillgänglig på HBO Max.
10. It's a Sin
"It's a Sin" är en av de större överraskningar i år. Den kom lite från ingenstans och var en sådan serie jag missade första gången den kom. Det var först i efterhand och responsen som gjorde att jag såg den. Vilken miniserie. Om AIDS epidemin på 80-talet får vi följa ett gäng ungdomar i deras vardagliga liv och sätt att hantera detta. Där deras nära och kära dör mellan åren är det en tung serie som verkligen berör. Men den har ändå hjärtat på rätt plats och där är även många scener som värmer i kroppen. Man blir som tittare involverad i dessa ungdomarnas liv och man vill inte de ska sluta illa för dem. Men istället för att se det från den negativa sidan och trots många tunga scener. Så är serien bara så optimistisk och har en glädjefylld känsla om hopp och drömmar igenom hela serien.
"It's a Sin" finns tillgänglig på HBO Max.
9. Only Murders in the Building
"Only Murders in the Building" är årets stora komediöverraskning. Den blandar crime med komedi i en perfekt mix. Den levererar några av de roligaste scenerna jag sett från i år (både film och serier) men också ett mysterium som håller en engagerad och intresserad. Med det sagt så listade jag eventuellt ut vem mördaren var i avsnitt 8. Men en av huvudanledningarna till varför serien lyckas så bra är kemin och duon Steve Martin, Martin Short och Selena Gomez. Dessa tre gör serien och är en av de bästa kombo paren jag sett från i år. Där är genuint bra kemi mellan alla tre och deras respektive skådespel funkar perfekt mot den andra. Jag kan knappt bärga mig för säsong 2.
"Only Murders in the Building" finns tillgänglig på Disney+.
8. Dopesick
"Dopesick" är den mest tragiska, sorgliga och deprimerande serierna jag sett i år. Baserad på en sann historia om läkemedlet oxikodon som var en beroendeframkallande tablett som gjorde att man inte kände av någon smärta på några timmar. Folk börja ta överdoser och en rättsprocess påbörjades att få företaget att sluta sälja tabletten. Än idag säljs den och massvis med folk använder det som en drog och man kan lätt dö av en överdos från den. I denna stjärnspäckade serie får vi följa hur allting startade och hur man i mitten av 2000-talet försökte sätta dit personerna som var skyldiga, men även personer som blev offer för det. Michael Keaton är briljant i rollen. Men jag skulle säga det är Michael Stuhlbarg och Kaitlyn Dever som levererar de starkaste insatserna. Michael Stuhlbarg är en av de bästa skådespelarna vi har idag och det är bara en tidsfråga innan han får en Oscar så övertygande han är i varje roll han spelar. Här levererar han nog den bästa skurkrollen jag sett från 2021.
"Dopesick" finns tillgänglig på Disney+.
7. The White Lotus
"The White Lotus" är en av de få serier som kom ut detta året som inte är baserad på något. Ingen adaption på någon bok, ingen fortsättning säsongs mässigt från en tidigare säsong, ingen förlaga, inte baserad på någon film eller superhjälte. Det är en helt originell serie skapad av Mike White (manusförfattaren till "School of Rock"). Detta är en svartkomedi serie som är otroligt lätt att fastna i. Man fastna i dessa rika människornas bekymmer, men alla beter sig som rövhål (okej vissa är okej). Men allting rör sig att dessa personer befinner sig i en härlig rik resort på Hawaii och alla har någon form av bekymmer eller ångest. Det låter som att allting kan gå fel, men det Mike White lyckas så bra är att använda den svarta komiken till sin fördel och levererar en serie där man är fascinerad över vartenda karaktär. Jennifer Coolidge som en förtvivlad dotter som ska sprida sin mammas aska och Murray Bartlett som Armond, hotellets manager är de två som blir favoriterna och stjäl showen. Denna serien tillsammans med "8-bit Christmas" visade även för mig att Steve Zahn kan bemästra drama också. Jag brukar inte binge kolla serier, men detta blev en binge tillsammans med flickvännen och är en som hållit kvar i minnet länge. Blir intressant och se hur säsong 2 görs.
"The White Lotus" finns tillgänglig på HBO Max.
6. Squid Game
Jag var nästan bensäker på att jag hade gjort en recension på "Squid Game", men tydligen inte. Vad är där och säga om detta fenomen som tog världen med storm. Jag är delvis medveten om bristerna i serien och de amerikanska skådespelarna är bedrövliga. Men jag har nog aldrig varit med underhållen (förutom #1 serien på listan) av en serie detta året än vad jag haft med denna. Idén är inte originell vid någon benämning. Men det är utförandet av idén som jag gillar och serien imponerar mest med sin produktion och alla de olika banorna är inte sig lik. Jag är också extremt investerad i huvudpersonen och hans relation med den äldre mannen. Eller det att jag blev genuint förbannad över det som hände med Ali. Det är bara tecken på att en serie lyckas göra det den ska göra och som ren underhållning blir det inte mycket bättre än så här.
"Squid Game" finns tillgänglig på Netflix.
5. Invincible
Den här serien verkar folk ha slutat prata om helt och hållet, medan den var så hett på tapeten när den kom. Precis när man tänker att man börjar tröttna på superhjälteserier kommer "Invincible" och visar vart skåpet ska stå. Producerad av samma personer som gör "The Boys" (Evan Goldberg och Seth Rogen). Så kan man se detta lite som en tecknad variant av den serien fast de är två helt olika i handlingen och karaktärer. Men med det sagt visar de båda två att det inte bara kan vara extremt underhållande men också väldigt blodigt och våldsamt inom superhjälte genren. Vi ser den perfekta balansen i att under första säsongen Mark Grayson (Steven Yeun) utvecklas och bli Invincible superhjälten. Även dynamiken och känslorna som finns i familjen mellan Mark, hans mamma Debbie (Sandra Oh) och hans pappa Nolan (J.K. Simmons). Som uppenbart är designad efter hans karaktär J. Jonah Jameson i Spider-Man filmerna.
Jag vill inte gå in allt för mycket i vad som händer, men det är väldigt starka scener mot slutet av serien som har med denna familjen att göra och som är i centrum av hela serien. Som sedan är fylld med kända röster och skådespelare under seriens gång. Serien har också en del "sidohandlingar" under seriens gång medan huvudhandlingen spelas i bakgrunden. Vissa av dessa sidohandlingar är bättre än vissa andra. Det avsnittet jag brydde mig minst om är när Mark och hans vänner åker till ett collage. Men det är aldrig någon död stund i denna serien och allting påminde mig om en vuxnare variant på de tecknade serierna man alltid kollade på lördagsmorgnarna när man var barn. Helt klart en serie som imponerade på mig stort första säsongen och jag vill bara ha mer.
"Invincible" finns tillgänglig på Amazon Prime Video.
4. Arcane: League of Legends
Jag har inte spelat ett skvatt av League of Legends, eller snarare jag har spelat i en timme max. Jag känner inte till karaktärerna, storyn eller världarna som vi befinner oss i sedan innan. Men detta är en serie som är 100% gjord för alla som också är utomstående. Min roomie som känner till League of Legends världen och dess världsbygge fick mig att se denna serien och det är jag väldigt glad över. Detta är en av årets bästa serier och allting är så fantastiskt gjort. Animationen är unik, karaktärerna blev jag känslomässigt involverad i och brydde mig och ville veta mer. Handlingen håller än intresserad om vad som ska hända härnäst. Hur sann serien är till karaktärernas bakgrund i spelen kan jag inte säga, men min roomie nämnde att de har ändrat saker i serien gentemot hur det är i serien. Men det faktum att utomstående personer kan uppskatta och gilla denna serien är ju otroligt i sig, med tanke på den historik filmer och serier har baserade på spel. Serien har tagit världen med storm precis som "Squid Game" och jag ser väldigt mycket fram emot säsong 2.
"Arcane: League of Legends" finns tillgänglig på Netflix.
3. 9/11: One Day in America
Detta kan vara lite kontroversiellt att ha denna med på listan. Men jag hade två dokumentärserier med på listan förra året, så jag känner denna hamnar i samma fack. Vad jag gillar med denna är att den inte går in på någon som helst politik eller vad som hände före och efter. Den visar det som hände den 11 september under dagens gång och vi får följa alla människor nere på marken med hjälp av arkivbilder. Ibland klipper den till personer som intervjuas som var där, men majoriteten sitter du där och bara kollar på arkivmaterial som blivit restaurerat till bättre kvalité. Det är nog den mest väsentliga dokumentären på hela 9/11 för den visar det som är viktigast. Skräcken och faran som vi vanliga människor går igenom i konsekvenserna på det större. Precis som med filmen "Utøya 22. juli" så placerar denna tittaren rakt på plats och gör sitt bästa för tittaren att känna av den panik som alla människor kände som var på plats. Vi som inte var där kommer aldrig förstå hur det verkligen var att vara på plats, men vi får heller aldrig glömma. 9/11 ändrade trots allt till den värld vi lever i idag.
"9/11: One Day in America" fanns förut på Viaplay men går i nuläget inte att se i Sverige. Den kommer troligtvis dyka upp på Disney+ någon gång nästa år.
2. Ted Lasso: säsong 2
"Ted Lasso: säsong 2" visar att detta är en serie som är en av de bästa just nu. Jag trodde aldrig att jag skulle älska denna serien så mycket som jag gör, men detta har på kort tid blivit en av mina absoluta favoritserier någonsin och det säger en del. Det är alltid riskabelt när en första säsong och serie hyllas till skyarna och att man måste hålla samma nivå en till säsong. Men med denna säsongen så visar alla involverade i denna serien att detta är en fantastisk serie.
Den gör allt det en andra säsong ska göra och så som man ska göra när man gör en uppföljare i filmformat. Den vidareutvecklar karaktärerna, fördjupar dem ännu mer, det är mer påkostat vilket gör att man kan se mer av fotbollsmatcherna som är bättre gjorda denna gången. Men trots att där är djupa saker serien tar upp (detta är en djupare och något deppigare säsong än förra). Så behåller den fortfarande sin varma vänliga känsla som den utstrålar. Jag blev ganska tagen också av de mer allvarligare scenerna och Jason Sudeikis gör sin livsroll som Ted Lasso.
Älskade man första kommer man älska andra och jag kan inte vänta på när tredje säsongen kommer ut. Speciellt med tanke på hur denna säsongen slutar blir det intressant att se karaktärerna i början av säsong 3.
"Ted Lasso: säsong 2" finns tillgänglig på Apple TV+.
1. Cobra Kai: säsong 3 & 4
Det är väldigt ovanligt att två nya säsonger av en serie släpps samma år och tekniskt sätt så släpptes säsong 3 1 januari i år och säsong 4 den 31 december i år, så båda två kom ut 2021. Därför valde jag att placera båda säsongerna på samma plats för jag älskar säsongerna lika mycket och de båda som helhet gör att serien som helhet är en av de bästa som går just nu. Tillsammans med "Better Call Saul" och "Stranger Things" är det mina tre favoritserier som går just nu. Jag har skrivit på både säsong 3 & 4 långa spoiler fyllda recensioner om varför jag älskar serien och varför den är i rätt anda till vad filmerna var, men samtidigt utvecklar och sympatiserar med karaktärerna. Johnny Lawrence har gått och blivit min favoritkaraktär i hela "Karate Kid" serien. För mer djupdykning kan jag rekommendera de recensionerna:
Cobra Kai: säsong 3
Cobra Kai: säsong 4
"Cobra Kai: säsong 3 & 4" finns tillgängliga på Netflix.