Det finns nog inte många regissörer som är lika inflytelserik som Steven Spielberg. Även folk som inte är insatta i branschen eller kollar på så mycket film vet vem han är. Sannolikheten att man sett minst en av hans filmer är också ganska stor. I över 40 år ar han förgyllt vita duken med sina äventyrsfilmer, tunga drama, skräckinjagande filmer. Ja han har gjort mer eller mindre allt inom filmgenre och han är en person som verkligen leker i de olika genrerna.
Dock har han på de senare åren, eller i alla fall sedan 2000-talet svajat för honom i mina ögon. Där är inte så många filmer som verkligen greppat tag i mig och även om där är bra filmer han gjort, så är dem inte lika fantastiska som det en gång var. Han är en person som gör "whimsical" men gör inget utöver det och en del av hans filmer fattas den där nyansen som gör filmen till en bra film. Det hjälper inte att spela John Williams musik och låta allting lösa sig den vägen.
Men jag kan heller inte förneka den stora inflytande han haft inte bara på Hollywood, men också på mig som person. Då många av hans filmer är barndomsfavoriter som har format mig till den jag är idag. Väldigt länge var han min absoluta favoritregissör någonsin och även ifall han inte är det personligen längre, är han i alla fall i topp 5 kategorin för mig. Just för det han har åstadkommit och vad hans tidigare filmer betyder för mig.
Med hans nya "West Side Story" så känns det som han är lite tillbaka på banan igen. En film som verkligen tog mig på bar överraskning och lyckas vara lika bra som originalet. Det fick mig att vilja göra en topp 10 lista av mina personliga favoritfilmer från honom.
Åter igen tänk på att detta är bara min personliga och inget som är skrivet i sten. Med det sagt kommer här mina egna 10 favoriter ifrån Steven Spielberg:
10. 1941 (1979)
Krigshysteri drabbar området kring Kaliforniens kust efter bombningen av Pearl Harbor. Diverse människor grupperar sig för att försvara den amerikanska kusten mot den stora japanska invasionen.Det känns som jag redan förlorat alla som läser detta inlägget. Den film som anses vara hans sämsta enligt många, är för mig en av de roligaste filmerna någonsin gjord. För mig är detta en fantastisk krigssatir som är i samma liga som andra parodifilmer som "The Naked Gun", "Airplane" eller "Top Secret!". Detta är en enda stor episk film med massvis med karaktärer och skådespelare. Filmen påminner en del om äventyrsfilmerna från 60-talet som spelades in på 70mm och visades i Cinemascope. Det faktum också att Spielberg övervägde att göra det till en musikal märks också i produktionen. På tal om musik är John Williams score en av hans bästa enligt mig. Jag är än idag också imponerad av produktions designen och set designen. Alla skådespelarna involverade gör hysteriska och roliga insatser. Spielberg har ett öga för komedi här och en del är inspirerad av gamla stumfilms slapstick humorn. Så jag förstår att filmen inte är för alla, men jag finner den bara roligare och roligare för varje gång jag ser den.
9. Close Encounters of the Third Kind (1977)
Roy Neary är ute med sin bil när han hamnar mitt i ett starkt ljus från himlen. Efter denna konstiga upplevelse har han hela tiden fem noter som sjunger i hans huvud. Kommer han att förstå meningen med melodislingan och få veta vilka - eller vad - som har lagt in dem i hans huvud? Han är heller inte ensam om sina upplevelser av besök ovanifrån."Close Encounters of the Third Kind" var den första filmen av den typiska Spielberg som vi är mer bekanta med idag. Efter succén "Jaws" så kunde Spielberg nästan göra vad han ville, så han tog idén från hans studentfilm "Firelight" och gjorde en remake på den med en betydligt högre budget. Resultatet är en av de bästa sci-fi filmerna som gjorts och som är enastående i sina effekter än idag. Men det är inte så mycket ett spektakel i effekter eller utomjordingar som ska döda oss. Snarare en film om familj och mänskligheten och våra sätt att kommunicera med något utomjordiskt. Det faktum att filmen slutar exakt där den slutar är i mina ögon smått vågat för Spielberg som ändå bara gjorde sin tredje långfilm här. En klassiker inom genren som sticker ut mer än din vanliga sci-fi film.
8. Catch Me If You Can (2002)
Frank Abagnale (Leonardo DiCaprio) lyckas framgångsrikt dupera sin omgivning och uppträda som pilot, advokat och läkare innan han ens fyllt 18 år. Han är den yngste som någonsin funnits på FBI:s ”Most wanted”-lista och vid 17 års ålder var han den mest framgångsrika bankrånaren i USA:s historia. FBI-agenten Carl Hanratty (Tom Hanks) har gjort det till sin uppgift att finna den unge brottslingen och ställa honom inför rätta. Abagnale ligger dock alltid steget före.Det känns som denna filmen med åren bara blivit mer hyllad och hyllad. När den kom ut så fick den positiv bemötande och tjänade rätt mycket pengar. Men det är först på senare år då folk verkligen har pratat om den som en riktig klassiker och hur bra den verkligen är. Handlingen baserad på en sann historia är perfekt genomförd och både Leonardo DiCaprio och Tom Hanks levererar fullpott i sina respektive roller och är perfekt casting. Men Spielberg har en energi och tempo i att berätta historien så ingenting känns tråkigt eller utdraget. Det är konstant intressant och spännande även i de lugna dramatiska bitarna. Jag har själv märkt av att jag på senare år att detta är en av de filmerna jag återkommer oftare till av hans filmer. Kanske för att den inte skriker Spielberg, men det är helt klart en modern klassiker i all benämning.
7. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
En liten vilsen utomjording som är tre miljoner ljusår hemifrån. En ensam tioårig pojke som vill ta med honom hem. Två liv som förändras i ett tidlöst äventyr om vänskap utan världsliga hinder.Fram till nästa års "The Fabelmans" så är nog "E.T. the Extra-Terrestrial" Spielbergs mest personliga film. Man kan se mycket av hans barndom i Elliot och detta är ett perfekt exempel när Spielberg var som bäst vad gällde att vara "whimsical". Du har en engagerande handling med karaktärer som är otroligt välutvecklade. Jag tror majoriteten av folk har sett denna filmen som barn och relaterar något oerhört till Elliot, jag vet jag gjorde. Dessutom så fick denna filmen en massa kopior efter sin stora succé. Men när denna kom ut var det första gången man mer eller mindre gjorde utomjordingen snäll och inte till något hot. Att se E.T. och Elliot bonda och bli denna perfekta duo är en av filmens största styrkor. Effekterna och dockspelet på E.T. är fantastiska och man kan inte annat än älska honom. Slutet är en av de mest berörande sluten i en familjefilm och Henry Thomas levererar nog det bästa barnskådespelet i filmhistoria någonsin här.
6. Saving Private Ryan (1998)
6 juni 1944. Dagen D. De allierade sätter in den största invasionen i den militära historien. En liten grupp soldater får ett uppdrag: att hämta hem menige James Ryan. Kapten John Miller och hans manskap riskerar livet för att rädda en enskild person, och allt efter som uppdraget blir mer och mer riskfyllt, börjar de ifrågasätta motiven.Alla känner vi till öppningsscenen i denna filmen. En av de mest ikoniska, bästa öppningsscenerna i en film någonsin och det är en av de mest realistiska scenerna som visar hur ett krig är. Men "Saving Private Ryan" är så mycket mer än bara sin öppningsscen. Det är en av de bästa krigsfilmerna som bara visar vilken skit allting är. Kameraarbetet är perfekt för denna filmen genom att ha en skakig kamera rörelse för att skapa en mer realistisk och dokumentär känsla. Men också filmens inre kärna om hopp och att inte tappa modet är något som engagerar. Somliga kanske tycker vissa dramatiska scener är för melodramatiska, men jag blir såld direkt på dessa scenerna och blir otroligt känslosamt involverad i alla känslorna filmen har. Det är helt enkelt topp 5 bästa krigsfilmerna någonsin gjord.
5. Schindler's List (1993)
Den oförglömliga, sanna historien om den gåtfulle Oskar Schindler, medlem av nazistpartiet. Han var en riktig kvinnokarl och en affärsman som aldrig drog sig för att muta sig till framgång. Men mitt under andra världskriget tog han plötsligt ställning och använde sin förmögenhet för att friköpa sina judiska arbetare.För cirka 3år sedan gick filmen upp på biograferna igen på nytt. Då gjorde jag en recension på filmen här på sidan och kan mer eller mindre skriva den här nedanför. Jag skulle för övrigt också placera denna tillsammans med "E.T. the Extra-Terrestrial" som Spielbergs mest personliga.
Vad som gör Schindler's List till det mästerverk det är går att applicera till nästan allting i den. Den är väldigt noga genomtänkt bland alla karaktärer och hela historien. Det faktum att ha den i svart och vit för att ha specifika detaljer i färg är genialiskt för att placera tittaren inom någon sorts hopp mitt i allt elände. Skådespelarinsatserna är några av de bästa inom drama filmer överlag och Ralph Fiennes fasansfulla insats som nazisten Amon Goeth är en av de mest minnesvärda skurkarna i filmhistoria. Eller varför inte scenen där Oskar Schindler bryter ihop i slutet och tänker på hur många fler han hade kunnat rädda, är en av de starkaste filmscener enligt mig.
Steven Spielberg vet vad han ville berätta för historia och allting som synts framför kameran är genomtänkt i minsta detalj. Skådespelarinsatserna är något av de bästa och det svartvita fotot stärker filmen ännu mer. Jag har själv besökt Auschwitz en gång i mitt liv och det är en av de resor jag kommer minnas för alltid, men jag kommer aldrig förstå hur det egentligen var för de judar som var där, det kan bara de som var där verkligen känna av. Men den här filmen kan åtminstone ge oss en bra inblick in i det helvete som judarna upplevde under andra världskriget och hur viktigt det är att vi aldrig glömmer.
4. Jaws (1975)
Semesterorten Amity Island förbereder sig för turistsäsongen. Men när en ung kvinna hittas död på stranden, delvis uppäten, misstänker polischef Brody en hajattack. Han vill genast stänga stränderna men stoppas av borgmästaren. Fler attacker sker dock, och då har Brody inget val än att ge sig ut på havet med en hajforskare och en råbarkad hajjägare för att en gång för alla döda besten."Jaws" är bara Spielbergs andra långfilm i hans karriär och det är den som tog honom till den stjärnstatus han är idag. Allting som kan gå fel på en inspelning hände på "Jaws" och tack vare dessa problemen blev filmen bättre. Detta är mer eller mindre en högbudget mainstream B-film av 50-talets skräck och sci-fi filmer. Ett monster som attackerar människor i en idyllisk liten småstad. Vad som funkar för Spielbergs fördel här är att han inte visar hajen så ofta. Vilket gör att för tittaren är det en mer stressad situation och man känner av hotet och skräcken mer. Detta funkar också tack vare att våra tre huvudpersoner är otroligt intressanta att följa. Det är mer intressanta än själva hajen och det är något ovanligt i en sådan här film. Problemet när många gör som "Jaws" där de visar monstret lite och fokuserar mer på människorna så glömmer de bort att göra karaktärerna välskrivna och ha bra skådespelare. Här vill jag nästan se en hel film med bara Brody, Quint och Hooper i båten pratandes med varandra. Min favoritscen är när de sitter i båten och bara dricker och berättar historier med varandra. Det är lugnet före stormen och scenen är perfekta stämningen inför vad som komma skall.
3. Raiders of the Lost Ark (1981)
Året är 1936. Äventyraren och arkeologen Indiana Jones får i uppdrag att finna den sägenomspunna Arken - en guldöverdragen kista - med resterna av stentavlorna med de tio budorden. Hitler har skickat sina hejdukar efter skatten, och det blir en våldsam kapplöpning där de halsbrytande äventyren avlöser varandra.Som barn var där ett par karaktärer jag såg upp till och såg som hjältar. En av dem var Indiana Jones. Vad Spielberg och Lucas skapade var en ikonisk hjälte och en filmserie som är igång än idag. Med "Raiders" får vi ett odödligt äventyr och en film som har blivit definitionen av hur äventyrsfilmer bör och ska vara. Indiana Jones är också heller inte gjord som någon superhjälte, även ifall orealistiska situationer inträffar i filmen. Harrison Ford var gjord och skapad för rollen och är enligt mig hans mest ikoniska och bästa roll (ja till och med mer ikonisk än Han Solo). Actionscenerna och hur man placerar dem är fantastiska och många filmer bör studera denna i hur man sätter upp en actionscen. Den ikoniska musiken av John Williams. Ett klassiskt matinéäventyr som blir ännu större.
2. Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
Äventyret fortsätter när Indiana Jones ger sig av på ett farofyllt sökande efter sin far, den vresige dr Henry Jones. Nazisterna är ute efter den heliga Graalen och har kidnappat Indys far, världens främste expert i ämnet. Följ Indy bland råttorna i Venedigs katakomber, i en hisnande luftstrid med nazistiska flygaräss och när han trotsar en framrusande stridsvagn. Graalen har makt att både ta och ge liv, och Indy och hans far kämpar nu mot klockan.För alla inbitna Indiana Jones fans så velar en del mellan "Raiders" och denna. För mig är denna snäppet vassare tack vare en sak. Det är Sean Connery som Indiana Jones pappa och kemin de båda två har. För mig gör dessa två filmen och för mig är dessa två en av de bästa parningarna jag sett i en film. Att man också har Sean Connery som pappan när James Bond var en inspiration till Indiana Jones är också perfekt val. Utöver det så är detta filmen som går tillbaka till rötterna vid första filmen då tvåan fick en del kritik för att vara alldeles för mörk och annorlunda (jag gillar tvåan väldigt mycket också). Allt som är bra med Raiders är bra med denna fast som en bonus har vi Sean Connery.
1. Jurassic Park (1993)
Företaget InGen, med John Hammond i spetsen har med genteknik lyckats framställa utdöda dinosaurier, och byggt jätteparken "Jurassic Park" på en ö med dessa djur som attraktioner. Efter en olycka anlitas flera experter att besöka ön för att garantera öns säkerhet, bland andra paleontologen Allan Grant, paleontobotanisten Ellie Settler samt matematikern Ian Malcom men också Hammonds två barnbarn.När jag var runt 5-6år så hade vi ett skåp fyllt med VHS. En av dessa VHS var en enda svart VHS utan någon text eller titel på. Plasten var tuggad sönder på av vår dåvarande hund. Av ren nyfikenhet så tog jag VHS bandet och stoppa i VHS-spelaren. Vad som hände de närmsta två timmarna var magi. Självklart i den åldern var människorna tråkiga och jag minns specifikt jag spolade igenom matbordsscenen där Ian Malcolm har sin klassiska monolog. Men för mig varje scen med en dinosaurie var häpnadsväckande. Detta var en tid då jag var besatt av dinosaurier och kunde nämna nästan alla sorterna. För barnet i mig trodde jag nästan man hade återupplivat dinosaurier för filmen, men det är bara att effekterna är en milstolpe inom praktiska effekter och CGI. Effekter som än idag är häpnadsväckande och många mainstream blockbuster inte lyckas med. Precis som med Indiana Jones filmerna är också John Williams musik här otroligt ikonisk och en av de bästa filmmusiken som någonsin gjorts.
Alla karaktärerna är inte perfekta och vissa saker i handlingen kan man finna plot-holes i. Än idag är det fortfarande udda varför Dennis Nedry var den enda dataprogrammeraren de hade anställt. Men jag kan simpelt se förbi dessa sakerna av nostalgiska skäl, men också av att filmen är så förbannat bra gjord. Underhållningsvärdet är otroligt högt. Men också karaktärerna har nästan fått ikoniskt status. Inte minst med de nya "Jurassic World" filmerna. Alan Grant, Ellie Sattler och Ian Malcolm är ikoner i dessa filmerna och trots mitt hat mot "Jurassic World: Fallen Kingdom" så ser jag fram emot nästa "Jurassic World" film just för att de tre är med.
Detta är en viktig film för mig och en film som håller än idag enligt mig. Det är en första av Spielbergs filmer som fick mig att utforska mer av hans bibliotek och för mig så finns precis allt det som utmärker honom som filmskapare just i denna filmen.