Årets lista av 2020 sämsta filmer kommer lite sent. Men som alltid, brukar jag göra min lista i samband med Oscarsgalan varje år. För då känner jag att jag har hunnit se alla de filmerna jag vill se ifrån 2020. Samtidigt som 2020 filmer fortfarande kommer ut i januari och februari här i Sverige. Så det känns inte mer än rättvist att göra en lista i samband med dagen då Hollywood vill ge sig själv en klapp på axeln.
Det ska tilläggas att jag inte sett allt från 2020 men jag har ändå sett tillräckligt och även de filmer som de pratas om.
2020 som filmår var inte likt något annat år. Detta då vi drabbades av en pandemi och från mars månad har biograferna hållit stängt från och till. Detta har resulterat att filmer som skulle komma ut 2020 har flyttats fram till 2021 och vissa har haft olika releaser. Även årets Oscarsgala har haft en förlängd deadline med att nominera filmerna, vilket har resulterat att filmer som kom ut detta året (2021) även har haft chans att bli nominerade. Men trots pandemi har jag ändå lyckats sett många filmer från 2020, vissa sämre än andra. Så trots att 2020 var ett konstigt år så har jag ändå lyckats skrapa ihop en topp 10 av årets sämsta.
Totalt har jag sett 258 filmer.
Jag har också lite regler angående hur man räknar en film det året den släpptes. Vanligtvis brukar jag ha som regel att om filmen släpps på en festival och jag såg den förra året, men filmen släpps ej fören den vida publiken året därpå så räknas den först som det året den släpptes åt den vida publiken. Men eftersom det varit så konstigt år med filmer så har jag valt att tämja lite på den regeln, just bara för i år. Vilket innebär att om jag såg filmen på en festival förra året så kommer jag räkna med den. Detta då filmer har haft så märkliga releaser att vissa haft hybrida och haft större tillgång åt folk via nätet.
Kom även ihåg att detta är min personliga lista av de filmer som jag tycker varit sämst 2020. Finns inget som är rätt eller fel, alla har vi olika smak.
Först några "ohedrade" nomineringar som inte kom med men som förtjänas att nämnas för att undvikas!
• Assassin 33 A.D.
• Brahms: The Boy II
• Fantasy Island
• Jiu Jitsu
• Like a Boss
• Psykos i Stockholm
• The Last Days of American Crime
• The Wrong Missy
10. The Jonestown Haunting / A Nun's Curse / Verotika / Cry Havoc / Black Flowers
Jag vet det är fusk att sätta så många filmer på samma plats. Men alla har de en sak gemensamt. Det kan mycket väl vara de sämsta filmerna jag sett från 2020. Men eftersom alla är lågbudget filmer och jag nästan förväntade mig vad jag skulle få innan jag skulle se dem, så gav det mig nästan ingen känsla under tiden som jag tittade på dem. Det var mer en uttråkad känsla i att jag vet detta är dåligt men jag kan inte bli så arg och förbannad för jag har större uppskattning för de som lyckas få en film gjord med en lägre budget. Med det sagt är de alla bedrövliga och bör undvikas.
9. Funhouse
En till grunden helt okej idé, men utförandet är under all kritik. Här märks det man har haft lågbudget och inte haft tillräckligt för att fullfölja den vision man har. Den har heller inget smart eller klipskt att säga om den tid vi lever i just nu med sociala medier. Morden är inte särskilt kreativa och det överbelastas med en massa CGI och karaktärer man inte bryr sig om. Samt en twist som måste vara en av de sämre twisterna från en film 2020. Jag var ganska upprörd medan jag såg den, men har inte tänkt på den alls sedan dess.
8. Secret Society of Second-Born Royals
Detta är allt det som är fel och dåligt med Disney paketerat i en och samma film. Det börjar med att man gör narr av den typiska prinsessa historien som Disney på senare år blivit mer självmedveten om. Men det görs inte på ett smart eller satiriskt sätt. Allting tas på stort allvar och genom att tro att den är speciell, så är den raka motsatsen. Huvudpersonen är så osympatisk att det är frustrerande. Hon är en rebell, hon vill inte vara prinsessa, hon vill spela sin musik och vara sig själv. Gud hur många sådana här karaktärer har vi INTE sett ifrån en Disney film. Det har snarare blivit en kliché i sig vid det här laget. Allt handlar också om utförande och denna filmen är bedrövlig på den planen också. Allt bara skriker Disney Channel film för 20 år sedan. Effekterna är icke trovärdiga för fem öre heller, vilket lite måste funka i en film som också vill vara en superhjälte film. Jag vet inte vem denna filmen är för. Men om den är till för de unga personer som vill vara sig själva så finns där tusen andra filmer som lyckas berätta det betydligt bättre än denna. Detta är bedrövligt och något av det sämsta som man kan finna på Disney+.
7. The Turning
I sin helhet är "The Turning" horribel på nästan alla möjliga plan en usel skräckfilm kan vara. Där är mer eller mindre ingen handling varpå där finns ingenting som driver vår huvudperson till att göra de hon gör. Vi vet inte varför hon bara vandrar omkring i huset och vart filmen ens är på väg och vad den vill berätta. Flertals gånger kan barnvakten också bara sticka därifrån även efter att hon har bevittnat övernaturliga saker eller det att barnen överlag är rövhål mot henne. Det är inte fören de sista 10 minuterna saker och ting börjar hända, men det är för sent. Istället för att bli rädd av filmen, sitter man och gäspar fler gånger än vad man skriker.
6. Artemis Fowl
Till en viss grad kan det vara intressant och se hur man kan spruta ur sig 125 miljoner dollar till ett sådant här projekt och allting bara är helt åt väggen, lite som "Jupiter Ascending" och Disney's andra live-action film "A Wrinkle in Time". Men även ifall denna filmen inte är lika galet överdriven som de två, är den tråkigare att kolla på. Det är uppenbart varför Disney dumpade filmen på deras egna streamingsida, för även dem visste vilken katastrof de hade på sina händer. Jag har inte läst böckerna, men är bekant med dem. Och jag kan ärligt talat inte se hur folk som älskar böckerna kommer finna något som helst nöje i denna filmen, vilket jag också har förstått i efterhand att de hatar den. Detta är utan tvekan en av de sämsta Disney live-action filmerna studion har gjort.
5. Faith Under Fire
Också har vi den obligatoriska "kristna propaganda" filmen som alltid tar sig in på årets lista. I år såg jag inte lika många men utav de jag såg så var "Faith Under Fire" utan tvekan den sämsta och allt det som dessa filmerna mer eller mindre är i ett nötskal. Den är så pass usel att jag nästan skrattade igenom hela filmen och skulle säga det är en "skrattretande" dåligt film. Men för de som inte är vana att se dessa typer av filmer kan det verkligen bli en usel film bara rakt igenom. Denna har inget nytt vad gäller handling, en troende man förlorar sin tro till Gud för att hans fru dör och hans dotter blir sjuk. Genom detta svåra hittar han tillbaka igen med hjälp av vänner och andra saker. Det är nästan att jag har blivit immun till dessa typer av filmer så även när de är bedrövliga som denna så lämnar det väldigt lite intryck på mig.
4. 365 Days
Precis när man tror att man är klar med "Fifty Shades of Grey" filmerna så kommer "365 Days". En polsk variant som om något är mycket sämre. Detta är skrämmande hur detta inte rankas som en skräck eller thriller utan är paketerat som en romantisk film för par och unga singlar. Att en man kidnappar en tjej och ska bevisa för henne att hon kommer älska honom inom 1års tid. Inte nog med att han bryter mot lagen, men idén att kvinnan faller för honom under tiden är också jätte sjukt. Det blev snabbt en snackis när den kom och har redan hamnat på botten av IMDb's Topp 100 sämsta filmer genom tiderna.
3. The Murder of Nicole Brown Simpson
Från regissören som gjorde "The Haunting of Sharon Tate" som också hamna på min topp 10 sämsta det året den kom ut, gör han det igen. Han tar en tragisk olycka som inträffade i verkligheten och gör en sleasy thriller/slasher film av det. Samt leker med idén och konspirations teorin, vad om O.J. inte mördade Nicole Brown utan det var en annan random kille vid namn Glen Rogers som hon ska ha "haft en affär" med. Detta är bara rent av smaklöst som hans tidigare film och där finns absolut ingenting att hitta som är positivt i denna. Att denna personen får fortsätta göra dessa filmerna är lika med att han kan lika gärna spotta på familjen som detta berör.
2. Trump Card
Dinesh D'Souza är tillbaka och återigen gör han mig inte besviken med sina åsikter och agenda. Oavsett om du är en Trump supporter eller ej så handlar det alltid om fakta och kvalité när du producerar en dokumentär. Detta är så ensidigt och propaganda så det bara skriker om det, men det är inget nytt när det kommer till Dinesh D'Souza. Vi får aldrig ta del av motargument utan allting är enbart positiva saker om republikanerna och Trump och allt med andra sidan är bara negativt. Det blir också ganska skrattretande när Dinesh D'Souza anlitar en röstskådespelare som ska låsas vara Trump i ett telefonsamtal med honom. Bara rent som en dokumentär är detta så uselt gjort där 50% är inspelningar med skådespelare som ska agera karaktärer och den fakta som presenteras är inget som stödjer mer än att det är något Dinesh D'Souza säger eller andra säger.
1. Se upp för Jönssonligan
Självklart ska den film jag skrivit längst recension till i hela mitt liv vara den sämsta. Om tanken med denna filmen var att få Jönssonligan fans glada efter missnöjet med "Den perfekta stöten", så är detta nästan bara värre. Åtminstone så försökte "Den perfekta stöten" göra något nytt, annorlunda men ändå på något håll behålla karaktärsdragen från de gamla filmerna. Jag gillade inte den filmen, men det kändes ironiskt nog mer som en Jönssonligan film än vad detta gör som försöker efterlikna de gamla mer. Filmen misslyckas på alla plan och det är inte så svårt att göra en Jönssonligan film, de följde en mall i 19år med de gamla filmerna. Men trots det får vi horribelt skrivna karaktärer som man förlitar sig på de ikoniska namnen på mer. Nästan alla scener som involverar Vanheden, Harry och Doris är bara där för utfyllnad och har ingenting med handlingen eller Jönssonligan att göra. Att ha dem splittrade under hela filmens gång borde nästan vara kriminellt och gjorde mig väldigt besviken. Jag hade hoppats på Ankan som Vanheden i alla fall men de har gjort om honom till denna patetiska torrpojken och inga skratt kom ifrån honom. Men filmen överlag var aldrig engagerande, huvudhandlingen med hela finska kronan var för invecklat för barn ska hänga med. Humorn är tafatt och allting ser så fult och billigt ut. Filmen misslyckas inte för att produktionen var kaotisk, inte för att man gjort omskrivningar i manuset under inspelning, inte för att den släpps på streaming och inte bio. Den misslyckas för att personerna som gjort den inte vet vad Jönssonligan är. Men vad förväntar man sig ifrån skaparna till "Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult".