Synopsis
Waves utspelar sig mot det livliga landskapet i södra Florida, med en häpnadsväckande ensemble av prisbelönta skådespelare. Filmen följer en afrikansk-amerikansk förortsfamiljs episka, känslomässiga resa - ledd av en välmenande men dominerande pappa – där de upplever kärlek, förlåtelse och att komma varandra närmare efter en förlust."En käftsmäll fylld med starka känslor"
Det finns nog ingen film från 2019 som börjar med så pass hög energi som denna filmen och sedan lyckas behålla den energin under nästan hela första halvan av sin speltid. När det kommer till känslor och dramatik blir det nästan inte bättre än så här. "Waves" är ett måste och är en av de bästa filmerna från 2019 utan att ens blinka.
Regissören Trey Edward Shults tidigare film "It Comes at Night" var en vattendelare för många. Jag själv tyckte om den, fast det inte var en av mina stora favoriter det året och hade mina småproblem med den. Men med "Waves" känns det som att han har gjort sitt sanna mästerverk nästan, eller snarare att det känns som en helt annan person bakom kameran. Man kan säga detta är en tonårsfilm, fast gjord på sitt egna unika sätt och det känns verkligen i magen medan man sitter och kollar på den. Om det är något jag kan efterlikna den med så är det eventuellt tv-serien "Euphoria" som finns på HBO Nordic.
Här väljer man att ta hjälp av aspect ratio (bildförhållandet) med att berätta sin historia och det är inte gjort som en typisk gimmick som i "Transformers: The Last Knight" där man ändrar varje gång det är en actionscen som sedan ändras stup i kvarten. Här blir det en del av berättandet och i vilket tillstånd karaktärerna befinner sig i. Vi går från helbild, till klassisk 16:9 till en större 16:9 och 4:3, för att sedan gå baklänges med det. Allting är till för att hjälpa berätta historien och blir ett visuellt hjälpmedel under hela filmens gång.
Skådespelarna gör alla fantastiska insatser ifrån sig. Den absolut bästa för mig personligen var när Taylor Russell och Sterling K. Brown satt och fiskade. Här visar båda två sina fantastiska talanger och det är tillräckligt för mig att tycka att Sterling K. Brown var värd en nominering för bästa biroll som han inte fick.
Filmen använder sig också jättemycket utav färger. Den utspelar sig i södra Florida så ni kan bara tänka er alla granna färger som poppar ut ur skärmen. Även musiken blir en jätteviktig detalj som har en centralroll under första halvan och allra slutet och även ifall det är musik som jag inte lyssnar på, är den så passande för just denna filmen. Det är högljutt och bara kickar igång en för den vilda och tragiska resan vi har framför oss.
"Waves" är helt klart en film jag inte kan rekommendera tillräckligt. Den tar upp alla klassiska saker och spelar sig som en tonårsdrama, men går så mycket djupare än bara det. Det är så pass mycket energi första halvan att man nästan själv känner adrenalinet karaktärerna känner. Men i centrum av allt är den en tragisk historia och efterföljderna utav detta och hur man som en familj går igenom. Jag har inte i min recension sagt vad det är som händer, för jag själv visste inte det innan jag såg filmen. Så för de som inte vet tror jag det kan vara bra att inte veta för att få så mycket utav filmen som möjligt. Jag skulle också rekommendera att man ser denna på bio då ljudet med all musik verkligen spelar en viktig roll och för att få in känslan av allting. Detta är helt klart en film som kommer stanna kvar hos mig ett bra tag.
"Waves" har biopremiär 7 februari