Synopsis
Satir om en man, Howard Beale, som är på väg att få sparken som nyhetsankare på TV. När han får reda på detta löper han amok och börjar förklara sitt missnöje med världen i allmänhet och livet i synnerhet för hela USA. Och han gör det live under sin nyhetssändning. Beale gör succé och får ett eget program.När man kollar på Network förstår man varför den är omtalad än idag. Man kan se det både som satir och som seriöst (något regissören Sidney Lumet och manusförfattaren Paddy Chayefsky gjorde). Men hur man än ser på filmen så får man nog ut samma moral och budskap ifrån den. Att media då som nu gör allt för tittarsiffror och är villiga att gå till extrema längder bara för att nå dit. Det är nästan skrämmande hur aktuell Network är än idag trots sina 43år på nacken.
Idén att en man som blivit avskedad säger att han ska skjuta sig själv i live TV, för att sedan få ett eget program och bli en sensation där bolaget drar nytta av honom för pengarnas skull. Det är väldigt relaterat idag, inte för att det har hänt. Men för att det hur enkelt som helst kan hända. Medias främsta uppgift idag är att skrämma och sälja och det är intressant att det är just det som kretsar kring filmen Network och hur mycket rätt den hade då. Helt klart är det här filmens största hållbarhet ligger för det blir en tidlös klassiker som man kan se på idag och har inte åldrats dåligt.
Skådespelarinsatserna är fantastiska, vilket är förståeligt med den rollistan som filmen har. Jag älskar Faye Dunaway som den hjärtlösa Diana som bara bryr sig om sitt eget bästa och ingen annan. En kvinna som är riktigt kylig till alla omkring henne och det var väldigt kul att se Faye Dunaway spela en sådan roll. Men personen som stjäl showen är såklart Peter Finch som Howard Beale. Vilka dialoger och monologer han håller som sätter sig på minnet, vilken skådespelarinsats. Tragiskt nog så dog han knappt två månader efter filmen hade haft premiär, och är tillsammans med Heath Ledger den enda skådespelaren som vunnit en Oscar efter sin död.
Det enda jag inte gillade med filmen var dess berättarröst. Den dyker upp titt som tätt, men tillför egentligen ingen större funktion mer än att berätta det som händer framför kameran, eller saker som tittaren ganska enkelt kan lista ut på egen hand. Jag kände att filmen hade kunnat klara sig utan den. Den ger egentligen bara ett syfte i början och slutet då den öppnar och avslutar filmen. Men även då hade det funkat utan.
Network är en klassisk film som har hållit sig genom åren. Det är nästan skrämmande hur aktuell den är idag som den var då och hur manipulativ media egentligen kan vara. Det är fantastiskt gjort och hanterat och det som gör att filmen är minnesvärd och håller än idag. Skådespelarinsatserna är fantastiska, med Faye Dunaway och Peter Finch som de bästa i rollistan. Även ifall man har lite svårt för äldre filmer rekommenderar jag ändå en titt på denna för hur i tiden den verkligen känns.